Stemgids Provinciale Statenverkiezingen


Waarom moet ik gaan stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen?

Misschien keek jij er laatst ook wel van op toen je opeens een stempas ontving voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart en weet je eigenlijk niet zo goed wat je ermee moet. En dat is niet erg! Een heleboel mensen denken hetzelfde.

Want wat zijn de Provinciale Staten nou eigenlijk? Wat doen ze? En waarom is het belangrijk dat jij ervoor gaat stemmen? Het is niet altijd even duidelijk en daarom helpen we je een eindje op weg, zonder het al te saai en langdradig te maken.

Staten is eigenlijk gewoon een ouderwets woord voor een vergadering van allemaal verschillende soorten mensen. De Provinciale Staten neemt beslissingen die belangrijk zijn voor de provincie waarin jij leeft, in jouw geval dus Groningen!

De 43 leden van de Provinciale Staten van Groningen beslissen over de hoogte van de provinciale belastingen, over hoe het geld van de Provincie wordt uitgegeven en de andere plannen die het bestuur van de provincie heeft. Daarom stemmen we iedere vier jaar op kandidaten van politieke partijen die in de Provinciale Staten willen komen. Zij hebben allemaal eigen ideeën over wat het beste is voor Groningen. Door te stemmen bepaal jij wie er in de Provinciale Staten komt en daarmee dus welke plannen de Provincie de volgende vier jaar gaat uitvoeren.

Deze plannen gaan meestal over hoe ruimte wordt verdeeld en schoon blijft. Bijvoorbeeld de aanleg van een fietspad. Waar komen er windmolens? Of dat een stuk grond een industriegebied, een woonwijk, natuurgebied of boerenland wordt. Dit is erg belangrijk in een vol land als Nederland. En iedereen heeft ermee te maken, want de ruimte buiten delen wij met z’n allen. Zeker nu zijn er veel onderwerpen belangrijk voor jongeren, want door klimaatverandering, de aarbevingspolitieken bevolkingsafname moet de Provincie allemaal besluiten gaan nemen over hoe we nu en in de toekomst Groningen een fijne plek laten blijven om in te leven. Daarvoor is het creeëren van genoeg banen ook nodig.

De algemene thema's onderwijs, openbaar vervoer, leefbaarheid, natuur, sporten cultuur komen natuurlijk ook aan bod. De Provinciale Staten bepalen bijvoorbeeld of er subsidie gaat naar grote evenementen, zoals Noorderzon en Kingsland. Ook wordt er gedacht aan de kleinere dorpen in de provincie. Blijven de buslijnen tussen de stad en de dorpen bestaan? Hebben de dorpen steun nodig om voorzieningen open te houden? Onze mooie provincie beschikt over eeuwenoude borgen, kerken en landschappen. Sommige partijen hechten hier veel waarde aan, andere partijen wat minder.

Bovendien worden vanuit de Provinciale Staten de leden van de eerste kamer gekozen. Jouw stem is dus ook van belang voor de landelijke politiek in Den Haag!

Ga daarom op 20 maart stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen Groningen bij een stembureau in de gemeente waar je woont. Het dichtbijzijnste stembureau staat aangegeven op de stempas die je met de post gekregen hebt. Vergeet niet je stempas en een geldige ID-kaart, rijbewijs of paspoort mee te nemen naar het stembureau.

Breng je stem uit en bepaal zo mee over de toekomst van Groningen!

Party logo